DET GÅR TROLL I ALLT

IMGP1117-2019-Skogstroll-JPG

Skogstroll i Ronneby Brunnspark, men dessa var och är harmlösa och ofarliga. Dagens troll är en böld i samhället. Tänker på Nättroll.

 Nättroll är personer som skriver på olika forum för att de vill provocera människor. De försöker även skapa bråk genom att ta upp känsliga och provocerande ämnen, så att det ska bli irriterade diskussioner på den hemsida där de skriver. Internettrollen kan ha eller påstå sig ha extrema åsikter, som gör så att folk ska blir uppretade på deras kommentarer. Man kanske skulle kunna tro att ett nättroll och en nätmobbare är samma sak, men så är det inte riktigt. Ett nättroll försöker skapa drama eller bråk i eller mot en större grupp människor, men en näthatare skapar mer hat mot en enskild person.

Nättroll finns för att det är lätt att skriva på hemsidor och skapa olika sorters konflikter samtidigt som man kan vara anonym eller har en fake-profil. Många gillar att se när folk bli sura på varandra och börjar bråka över nätet och hur det kan leda till väldigt extrema och upprörda diskussioner. De finns också för att röra om bland eller påverka folks åsikter, hur andra ska tycka och tänka om en fråga. En del troll får betalt av olika uppdragsgivare.

 Även om nättrollen bara är några få procent av alla internet-användare kan de ställa till med mycket. De kan finnas på allt från Facebook-sidor till nyhetssidor och egna hemsidor som de själva har skapat. Eftersom det är så lätt att skaffa en profil som är fake eller vara anonym överhuvudtaget så finns inga riktiga spärrar. Eftersom de är anonyma så är det även svårt att söka upp och kontrollera vilka som är som är nättroll.

Som tidigare nämnts kan nättrollen röra om bland folks åsikter, eftersom de kan ta fram konstiga fakta eller hitta på att någon politiker uttryckt sig på ett visst sätt. De kan också skapa falska konton där de påstår sig vara någon politiker eller högre uppsatt person. Där uttrycker de sig på ett upprörande sätt, så att läsarna ska få en ofördelaktig bild av personen. Detta kan skada folks förtroende för politiker, politik och demokrati i allmänhet. Nättroll kan till och med påverka hur det går i politiska val. Uppmärksammat är ryska nättrolls inblandning i den amerikanska presidentvalskampanjen.

Det är inte lätt att stoppa nättroll. Att kränka eller hota människor är inte lagligt, men det kan vara svårt dra sådana fall till domstol. Det är i regel inte olagligt att vara anonym och skriva felaktig fakta. Läs mer under fliken ”yttrandefrihet på internet”. Vanliga personer kan motverka trollen genom att inte gå in i diskussioner med dem eller sprida material som inte känns trovärdigt.

Var vaksamma och observanta där ute på nätet, tro inte på allt, utan tänk efter före ///// Rggus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s