AN OASIS IN MALMÖ

Pildammsparken

Pildammsparkens speciella historia och starkt nyklassicistiska utformning gör den unik bland Nordeuropas parker. Genom att planeringen skett i olika etapper har en intressant och säregen park skapats.

Pildamms Parken

Dammarna i parken var från början Malmös vattenreservoar. Namnet – Pildammarna kommer av att man planterade pilar längs med dammarnas skyddsvallar, för att förstärka dem. Vattnet leddes till offentliga pumpar på Stortorget, där Malmöborna hämtade sitt vatten.

vattenpump

Som grönområde var platsen runt dammarna betydelsefull för Malmöborna långt innan parken var påtänkt.

Baltiska utställningen

I början av 1900-talet utsågs området kring Pildammarna till platsen för den stora Baltiska utställningen, som ägde rum 1914. Den berömda arkitekten Ferdinand Boberg utformade utställningsområdet med hjälp av dåvarande kronprinsessan Margareta. Utställningen, som visade det senaste inom teknologi och design, blev en stor succé och lockade nästan en miljon besökare. Det har blivit en oas för Malmöborna som älskar sin park ///// Rggus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s